Opinionsbildning

2024-05-20

PRESSMEDDELANDE

Skapa incitament värda namnet, och landsbygdssäkra ersättningarna till närboende.

Norrlandsförbundet kräver utökade statliga investeringar i Norrland!

Vid Norrlandsförbundets förbundsmöte den 17 maj i Övertorneå gjordes detta uttalande riktat till Regeringen om att de måste satsa mer på offentlig service i Norrland.

”Återigen står Norrland i fokus när Sveriges framtid ska avgöras. Sveriges framtid beror på hur den svenska statsmakten, regering och riksdag, förstår vad detta innebär och vad som krävs. 

Norra Sverige har under flera hundra år exploaterats av både stat och utländska bolag som tjänat stora pengar på Norrlands resurser. Samtidigt har denna exploatering och strukturomvandling inneburit att landsbygden i Norrland har utarmats vilket har fått allvarliga konsekvenser genom bland annat avveckling av viktiga samhällstjänster. 

Det har resulterat i ökande ojämlikhet mellan större städer och land som idag fortgår med allt större kraft. Förutsättningarna till ett bra liv har aldrig varit så ojämlikt som idag. Att bo i eller i närheten av en stor stad, eller i Norrlands landsbygder, är idag avgörande för vilket liv människor får och vilken service som finns tillgänglig. Det gäller alltifrån kollektivtrafik, samhällsservice till hälsovård. 

Både den offentliga sektorns välfärdstjänster och den kommersiella servicen har därigenom kraftigt minskat på landsbygden.

Samtidigt med denna utveckling tjänar staten Sverige samt inhemska och utländska bolag stora pengar på Norrlands arbetskraft och de naturresurser som utvinns utan att region och kommuner får del i dessa inkomster.

Nu ser vi hur industri och företag satsar i den gröna omställningen i Norrland, satsningar som kräver investeringar i bostäder, vägar, järnvägar, flygplatser, fiberoptiskt bredband, trådlöst bredband, telefoni och samhällsservice som sjukvård. Hur ska Norrlands kommuner och regioner klara detta av egen kraft? 

Under årtionden har staten Sverige lagt ett allt större ansvar på kommuner och regioner att själva kompensera för de uteblivna välfärdstjänsterna som har sin grund i den exploatering och strukturomvandling som Norrland har varit utsatt för. Norrland har under årtionden haft en stor utflyttning av människor och nu behöver flytten gå åt andra hållet för att kunna tillhandahålla den kompetens som den nya industrin behöver liksom den samhällsservice som måste återuppbyggas. En investering som omöjligt kan bäras av Norrland själv. Norrlands kommuner och regioner har redan nu bland de högsta skatterna i Sverige samtidigt som medborgarna inte får den samhällsservice de har rätt till. 

I detta nu planerar och satsar industrier och företag med sitt kapital på den gröna omställningen i Norrland, en omställning som är nödvändig för hela staten Sverige och vår allas framtid. Nu måste dessa satsningar mötas av offentliga investeringar. De måste mötas med en statlig investeringspolitik för byggande av infrastruktur, bostäder, samt en samhällsservice som kan möta upp alla de nya inflyttade medborgarnas behov.”

Norrlandsförbundet kräver att regeringen tar sitt ansvar och möter upp industrins och företagens investeringar i den gröna omställningen med utökade statliga investeringar i Norrland! 

Mer information: Agnetha Alenius Madsen, Förbundsordförande, Norrlandsförbundet, 070-522 85 63 agnetha@aleniusinc.se

2024-02-14

Förutsättningen för god vindkraftsutbyggnad är att kommuner får ekonomisk ersättning

Skapa incitament värda namnet, och landsbygdssäkra ersättningarna till närboende.

Under hösten gick remisstiden ut för Incitamentsutredningen, ”Värdet av vinden” (SOU 2023:18). Norrlandsförbundet konstaterar, som så många andra, att Värdet av vinden inte föreslog några ekonomiska incitament för kommuner att etablera vindkraft överhuvudtaget.

1. Ge ett skäligt bud till kommunerna. Nu. Både kommuner och branschorganisationer för fram att en kommunal skatteintäkt är angelägen. Regeringen behöver ta till sig den här utredningens erfarenheter och skyndsamt formulera ett förslag som ger kommuner ekonomisk ersättning vid både nya och befintliga etableringar.

2. Landsbygdssäkra ersättningarna till närboende. Rätt till intäkt för närboende är bra, men beräkningar är storstadsanpassade. Upplevelsen av avstånd till vindkraftverk skiljer sig mellan mer eller mindre tätbebyggda områden. Att basera ersättningen på spotpris riskerar att kraftigt missgynna landets nordligare delar. Många privatbostäder i Norrland är taxerade som jord- och skogsbruksfastigheter, och fastigheter i Norrland är generellt lågt taxerade, vilket medför att beräkningar av intäktsdelning missgynnar boende i våra delar av landet.

Regeringens fortsatta arbete måste alltså skynda på ett verkligt ekonomiskt incitament för kommuner, och de ersättningar som föreslås måste analyseras för att komma hela landets invånare till del.

För Norrlandsförbundets styrelse 

Linda Jonsson, Norrbottens län, 0761436399, linda.jonsson@norrbotten.se
Lars Westerlund, Västerbottens län
Agnetha Alenius Madsen & Ulla Näsman, Västernorrlands län
Mårten Wikner, Jämtlands län
Jörgen Bengtson, Gävleborgs län

2019-11-10

Ökad skogstillväxt i Norrland – bra för både klimatet och välfärden

Ett aktivt skogsbruk med hög skogstillväxt ökar upptaget av koldioxid och är ett effektivt sätt att dämpa klimatförändringarna. Även genom att ersätta fossila råvaror med förnybar skogsråvara uppnås stor klimatnytta.

Det är dags att samhället inser detta, och värnar om produktionsskogarna samtidigt som det skapas trygga förutsättningar för skogsägare att skörda och investera i aktiva skogsbruksåtgärder. Norrlandsförbundet ser denna nytta och dessa möjligheter.

Under 1900-talet insåg de flesta betydelsen av det svenska skogsbruket för vår välfärd. På den tiden handlade den politiska debatten till stor del om hur vi borde effektivisera skogsbruket. Men sedan millennieskiftet har effektiviseringsdebatten avtagit till förmån för en debatt om hur mycket av skogen vi istället inte ska nyttja för fortsatt välfärdsbygge – till förmån för naturhänsyn.

Vi menar på intet vis att den debatten är oviktig, för naturligtvis kan och ska skogsbruket bli ännu bättre på naturhänsyn. Men många har gått vilse helt och hållet i tron att den enda lösningen på detta är att sluta bruka skogen.

FN:s klimatpanel IPPC slår fast att den globala uppvärmningen kommer att få allvarliga konsekvenser för människor, miljö och ekosystem. För att dämpa den globala uppvärmningen är forskarna överens om att investeringar behöver riktas om för att använda mer förnybara resurser, samtidigt som man slutar att investera i fossila energisystem.

En ny forskningsrapport från Skogforsk visar att ett aktivt skogsbruk med hög tillväxt är Sveriges viktigaste verktyg för att motverka klimatförändringar.

Ett aktivt skogsbruk med hög skogstillväxt är inte bara ett effektivt sätt att dämpa klimatförändringarna – det skapar arbetstillfällen både i skogen och i angränsande sektorer och bidrar starkt till en levande landsbygd.

Detta möjliggör inte bara för fler att bosätta sig där man önskar, utan en levande landsbygd är också en förutsättning för att förse landet med virke, mat, energi och förnybara produkter på ett hållbart sätt. En välmående skogsindustri bidrar alltså till en stark statskassa och bibehållen välfärd.

Skogen, som förnybar resurs, måste nyttjas klimatsmart. Större fokus borde därför läggas på att utveckla naturvärden i redan skyddade områden istället för att fortsätta undanta stora arealer från brukande. Vi måste skapa goda förutsättningar för landets skogsägare att investera, aktivt bruka, skörda och återigen investera i sina skogar.

Detta sätt att cirkulärt använda skogen, både genom att öka skogstillväxten och binda koldioxid samt att öka substitution genom förnybar skogsråvara, är bra för både klimatet och välfärden – bara våra politiker vågar ta steget! Detta är också synnerligt viktigt ur ett Norrlandsperspektiv.

Norrlandsförbundets styrelse

Kenneth Nilshem, ordförande, Agnetha Alenius Madsen, vice ordförande, Anita Gustavsson, Norrbotten, Malin Ackermann, Västerbotten, Hans-Erik Näslund, Västernorrland, Robert Uitto, Jämtland, Gunnar Olsson, Gävleborg

——————————————————————————————————

2018-10-25

Norrlandsförbundet protesterar

Otillräckliga statliga medel och fyrkantiga regler kommer att
Isolera människor på landsbygden och på mindre orter.

Inför vintern har Trafikverket kommit med nya regler för vinterväghållning på enskilda vägar.

Norrlandsförbundets styrelse tar starkt avstånd från denna nyordning som kommer att drabba landsbygden och mindre orter. Plogningen av enskilda vägar kommer inte som tidigare att ske i anslutning till att de allmänna vägarna plogas utan ske först i andra eller tredje hand. Vi kommer att få se plogbilar med plogarna uppe som kör miltals i onödan förbi enskilda vägar. Finns några hållbarhets- och miljöaspekter i detta förslag?

Hela förslaget är oacceptabelt! Enskilda vägar har mycket stor betydelse för stora delar av landet. De sammanbinder de större vägarna, minskar transportsträckor och är avgörande för den lokala servicen. Framför allt är tillgängligheten viktig för hemtjänst, post och kollektivtrafik som trafikerar vägarna från enstaka gånger per vecka till flera gånger per dygn. Det är en viktig fråga för våra vardagshjältar som ser till att leverera välfärd och service. Trots namnet får de enskilda vägarna nyttjas av alla. Även hela den rörliga fritidssektorn, bär- och svampplockare, fiskare och jägare, med flera, använder dem.

Norrlandsförbundet kräver att reglerna snarast omprövas och verklighetsanpassas samt att det sker en resursförstärkning av de statliga medlen till enskilda vägar.
Norrlandsförbundets styrelse genom Kenneth Nilshem, ordförande.

——————————————————————————————

Postat den 2019-09-24 av admin

2018-05-02

Debattartikel: Ge Norrland likvärdiga förutsättningar som övriga Sverige!

Läs artikeln här >>

2018-03-20

Debattartikel: En bra bit av Sverige

Läs artikeln här>>

2017-12-20

Debattartikel: Hur svårt kan det vara?

Läs artikeln här>>

2017-03-17

Norrlandsförbundets remissvar på Landsbygdskommitténs förslag.

Läs yttrandet här>>

2016-06-16

Norrlandsförbundet kräver bättre infrastruktur i Norrland

Läs hela uttalandet här>>

2016-03-18

Norrlandsförbundets rapport till den Parlamentariska Landsbygdskommittén

Läs hela rapporten här>>

Läs pressmeddelandet här>>

 2015-12-11

Insändare: Påfolka Norrland!

Läs hela insändaren här>>

2015-10-16
Debattartikel: Hela Sverige Måste få leva!

Läs hela debattartikeln här>>

2015-09-15
Debattartikel: Det här är Norrlandsförbundet!

 Läs hela debattartikeln här>>

 2015-07-30
Debattartikel: 58 % – en bra bit av Sverige!

Läs hela debattartikeln här>>

 2015-07-14
Debattartikel om bristen på norrländsk representation i kommittén som ska ta fram framtidens samlade landsbygdspolitik.

Läs hela debattartikeln här>>

2015-06-23
Öppet brev till berörda ministrar om framtidens kompetensförsörjning i Norrland

Läs hela brevet här>>

Den 1 oktober 2015 fick vi svar från Utbildningsdepartementet.

Läs hela svaret här>>

2015-05-08
Förbundsmötets uttalande om kompetensförsörjning i Norrland

Läs hela uttalandet här>>

2015-04-24

Norrlandsförbundet vädjar till Civilminister Ardalan Shekarabi; vänta med att lägga ner statliga verksamheter

Läs hela här (öppnas i nytt fönster)

2014-12-23

Norrlandsförbundet uppmanar regeringen: Styr nya statliga jobb till orter som förlorat statliga jobb!

Läs hela debattartikeln här (öppnas i nytt fönster)

2014-11-13

Debattartikel om samhällsomfattande posttjänster.

Läs hela debattartikeln här (öppnas i nytt fönster)

Läs Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplans svar här (öppnas i nytt fönster)

2014-08-04

Följdfrågor till de norrländska riksdagsledamöterna om järnvägsfrågorna.

Läs hela debattartikeln här (öppnas i nytt fönster)

2014-06-27

Systembolaget ändrar reglerna för mikrobryggerier.

Läs hela debattartikeln här (öppnas i nytt fönster)

2014-06-10

Behovet av pålitlig telefoni och väl fungerande Internet i Norrland är minst lika stort som i övriga Sverige.

Läs hela debattartikeln här (öppnas i nytt fönster)

2014-06-05

58 sommarpratare. Norrland – 58 % av Sverige – representeras av en (1)! En liten insändare om en liten orättvisa.

Läs insändaren här (öppnas i nytt fönster)

2014-05-09
Förbundsmötets uttalande:

Snabbt bredband och telefoni för alla ska vara lika självklart som tillgång till elektricitet!

Läs hela uttalandet här>>

2014-03-13
Den försämrade mediabevakningen i Norrland

Läs hela uttalandet här>>

2013-10-08
Ska Trafikverket styra Norrlands utveckling?

Läs hela debattartikeln här (öppnas i nytt fönster)

2013-10-01
Trafikverkets förslag till ny transportplan 2014 – 2025

Läs hela Norrlandsförbundets remissvar här (öppnas i nytt fönster)

2013-06-17
Hur stoppar vi avfolkningen i Norrland?
Läs Norrlandsförbundets debattartikel i DN, klicka här (öppnas i nytt fönster) för att komma till artikeln på dn.se

2013-05-29
Genom ökad kunskap och samordnade insatser kan vi bli fler invånare i Norrland!

Läs mer här (öppnas i nytt fönster)

2013-05-20
Förbundsmötets uttalande:

Tillsätt en nationell samordnare för att stoppa avfolkningen i Norrland!

Läs hela uttalandet här>>

2013-03-07
Dubbelspår Härnösand – Gävle är ett klimatsmart sätt att öka tillväxten!

Läs mer här (öppnas i nytt fönster)

2012-10-20
Vi kräver fungerande telefoni i hela Norrland.

Läs mer här (öppnas i nytt fönster)

2012-08-13
Norrland: 58 procent av Sverige – med plats för tillväxt!

Läs mer här! >> (öppnas i nytt fönster)

2012-05-11
Förbundsmötets uttalande:

Med dagens kommunikationer och teknik kan myndigheter med fördel lokaliseras på olika platser i landet. Statens sysselsättning är trots dessa möjligheter extremt koncentrerad till Stockholm.
Norrlandsförbundet kräver att statens myndigheter i sin lokalisering tar ansvar för hela landet.
De statliga jobben kan medverka till att stärka och bredda de regionala arbetsmarknaderna. En omlokalisering av statliga arbetstillfällen från huvudstadsregionen till andra delar av landet, inte minst Norrland, är positivt för hela landet.

Läs hela uttalandet här (öppnas i nytt fönster)

2012-03-08
Nu får det vara nog! De statliga verkens kapitalförstöring måste stoppas!

Öppet brev från Norrlandsförbundet till Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd.

Läs hela brevet här (öppnas i nytt fönster)